Spacelab Architects shortlisted for Compasso d’Oro ADI 2018

We are thrilled to announce that the award-winning Spacelab modular design introduced in M1 in 2010-2015 has been selected by the ADI Design Index 2016 among the best Italian design production of the year, and shortlisted for the prestigious Compasso d’Oro ADI prize 2018.

ADI Design Index is the publication of ADI, the Italian Association for industrial Design, that collects, year after year, the best of Italian design put in to production, picked by the ADI design permanent observatory.  Compasso d’Oro ADI is the most ancient and authoritative international design prize, a brainchild of Gio Ponti since 1954.

Rarely a building — in this case a standardized architecture system, designed and patented from scratch by Spacelab Architects —  receives an acknowledgment of this kind, usually dedicated to state of the art, mass produced industrial objects and tools: our efforts to overcome the limits of traditional buildings — usually one-offs, hence with defects typical of prototypes — filling the gap in efficiency between architecture and other advanced product design sectors, have been the cause of the jury’s particular attention.

Thanks to all the partners and the labbers who contributed at this special stage of our work.

But our research continues apace: this international recognition of excellence drives us to further push the boundaries of the standardized architecture theme, striving to seamlessly integrate a straightforward design research with the highest quality execution and sustainability. We still have many axes in the sleeve in this regard, and we look forward to show them to the public in the coming seasons, along with amazing, world-class technologic partners.

So, stay tuned, and keep being exceptional! ;)

 

P.S. : all the ADI Design Index 2016 selected works will be on show among a special exhibition in Milano, at Palazzo dei Giureconsulti (facing Piazza Duomo), starting from October 7th, 2016. Contact us if you want to drop in!

Introducing the Food Container_remixed

From box to hypercube

This commercial building (surface: 2.500 m2) is a part of a wider urban district planned by Spacelab Architects since 2006 in the city of Porto Sant`Elpidio (Le Marche, Italy), in the course of completion.

The client brief was to realize the maximum formal impact in the limits of precast construction and basic tipology dictated by the commercial function. We intended this limits as an occasion to conduct modularity to new formal results.

Mixing two structural systems {precast concrete grid + metal reticular truss}, the box resulting by urban plan parameters is complicated in the entrance side with a tridimensional prismatic intrusion, distinguished by using glass and other traslucent materials.
The result is a distorsion of perception near the main facade overlooking the public space, inside a more basic frame. The other sides are made by a precast custom-made concrete envelope, which module is denied by a looping abstract texture, visually connecting each panel to the contiguous. Windows are obtained by subtracting material inside the texture pattern.

Updates:

The Food Container_Remixed was awarded in late 2009 with the World Architecture Awards – 5th Cycle

The Food Container_Remixed was mentioned and selected in January 2011 to compete the IN/ARCH Prize.

©Spacelab Architects (Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zoè Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi), 2007-2008.

Feb, 17 2009 – Interesting links to this project:

Arch Daily

NotCot.org

 

Night view
Night view
Night view 2
Night view 2
The custom-made precast concrete modular panels
The custom-made precast concrete modular panels
Side view
Side view
Sketch-up early draft
Sketch-up early draft

 

Next Tirane

Tirana Blocks, 3D simulation

Albania and its major cities are today under the spotlight of international interest in new urban development.

Spacelab Architects designed this building in the urban center of Tirane, to approach a different kind of intervention in the today otherwise anonymous city landscape.

The design take advantage of the entire volume available for the site: all the levels of the building are designed in order to occupy the maximum area planned by the so called “French Masterplan” for the urban center of Tirane, with subtle alignment variations in perimetral walls from one story to another. The first two storeys of the building host commercial function, with wide glasses allowing to look to the streets around. Through an inner green court, which can be closed to public during the night, four entrance blocks with independent stairs and elevators lead to offices and residential units above.

At the top of the building is a panoramic restaurant, with privileged sights on the Tirana skyline from a height of approximately 35 meters. The complex is completed by two underground levels of parkings, connected directly with stairs/elevators in order to catch up all the levels of the block.

Design group: Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zoè Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi. ©2008 Spacelab Architects, all rights reserved.

Commercial spaces and entrance to the green inner courtyard

The green inner courtyard

Volumes and vertical distribution scheme