Introducing the Food Container_remixed

From box to hypercube

This commercial building (surface: 2.500 m2) is a part of a wider urban district planned by Spacelab Architects since 2006 in the city of Porto Sant`Elpidio (Le Marche, Italy), in the course of completion.

The client brief was to realize the maximum formal impact in the limits of precast construction and basic tipology dictated by the commercial function. We intended this limits as an occasion to conduct modularity to new formal results.

Mixing two structural systems {precast concrete grid + metal reticular truss}, the box resulting by urban plan parameters is complicated in the entrance side with a tridimensional prismatic intrusion, distinguished by using glass and other traslucent materials.
The result is a distorsion of perception near the main facade overlooking the public space, inside a more basic frame. The other sides are made by a precast custom-made concrete envelope, which module is denied by a looping abstract texture, visually connecting each panel to the contiguous. Windows are obtained by subtracting material inside the texture pattern.

Updates:

The Food Container_Remixed was awarded in late 2009 with the World Architecture Awards – 5th Cycle

The Food Container_Remixed was mentioned and selected in January 2011 to compete the IN/ARCH Prize.

©Spacelab Architects (Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zoè Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi), 2007-2008.

Feb, 17 2009 – Interesting links to this project:

Arch Daily

NotCot.org

 

Night view

Night view

Night view 2

Night view 2

The custom-made precast concrete modular panels

The custom-made precast concrete modular panels

Side view

Side view

Sketch-up early draft

Sketch-up early draft

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments